Kaasmaken in grootmoeders tijd

schermafbeelding-2014-09-22-om-14-28-54.png

In “It Tsiispakhûs” nemen de boerenknecht en het melkmeisje de leerlingen mee terug naar grootmoeders tijd en vertellen hoe de tsiis, de kaas, vroeger precies werd gemaakt.
Het was best wel zwaar werk, daarom kunnen ze wel wat hulp gebruiken! Dus stroop je mouwen op, doe je klompen aan en kom naar “It Tsiispakhûs”!
Gekleed als boer, boerin of melkmeisje leren de kinderen hoe je een koe moet melken, ervaren ze hoe een echte melkmachine voor een koe voelt en mogen ze zelf hun eigen gemolken melk zeven. Als de kaas klaar is wordt de kaas op een gote weegschaal gewogen.
Aan de hand van leuke en afwisselende activiteiten, opdrachten en verhalen leren de kinderen het proces van kaasmaken in grootmoeders tijd. Van het melken van de koe tot het wegen van de kazen. En ondertussen wordt er ook verteld over andere zuivelproducten, zoals melk, boter en chocoladevla.

Kerndoelen: 33 44 51 52 56
Canon venster:
10 tijdvakken: Tijd van de wereldoorlogen – eerste helft 20e eeuw
Friese canon venster:
Aanmelden voor dit lesprogramma?Meld je direct aan

Naam school*

Uw naam*

Email-adres*

Opmerkingen/bijzonderheden/vragen

Please leave this field empty.

Voorkeur data*

Groep(en)*

Evt. extra opmerking over de groep(en)

Aantal kinderen per groep

Evt. toevoegingen